Call: 01423 856999

Ferrensby,
North Yorkshire

Project Overview

Project: Design and Delivery of 18 dwellings
Client: Jack Lunn (Properties) Ltd
Status: Construction

The Commission

The proposal of 18 dwellings located within a sensitive conservation area in the village of Ferrensby. The scheme responds to a number of contextual factors, in particular the importance to retain open space, engaging the existing village scape and responding to the vernacular.

The layout has ensured the density is low and is situated away from the trees that surround the site. As part of the landscaping response, we have ensured generous space around the hedgerows to allow the opportunity to grow and repair as they are currently sparse and poorly maintained.

A material pallet was developed which proposed two different appearances that were mixed throughout the site to provide interest. Two variants of hand-made bricks were proposed, one of which lent itself more to slate, and one to clay roof tiles. This proposal reflected the local vernacular within the conservation area.

Our Input

S+SA Provided an architectural service RIBA stage 03-05.

Our Value

S+SA developed a scheme which provided a high quality development proposal and responded to the intricacies of the site constraints. Through developing standard housing types for Jack Lunn which could be modified as per the local context, we were able to provide the developer with some assurance that the house type proposals were consistently inline with planning policy and building control. As part of our engagement, S+SA worked closely with the client to design house types that reflected the aspirations for quality and desirable living space, moving beyond space standards and creating definitive design solutions

The provisional sketch design investigated the option of a higher density on the site, however, through design analysis and collaboration we amended and enhanced the layout to introduce a green buffer to the entrance of the site, which allows for both enhanced views over the surrounding countryside and wider village. This is an important design response consideration. Creating long-term positive environments is an important aim for the project team, therefore the creation of private, semi-private and public space are key considerations.

 

You may also like

Take a look at some of our other recent projects of this type. Or if you would like to know more about our core services please see the services section.

“As Site Manager of a large secondary academy school, and a repeat Client of S+SA Architects, I would have no hesitation in recommending the team to any similar organisation."

Site Manager - Secondary Academy School

Latest News

More News

Latest from Instagram